naziv:

NOVIstipić, poslovna zgrada

klijent:

Stipić-Interart

autor:

UPI-2M

status:

izvedeno 2010.

površina:

3000 m2

izložbe:

Salon arhitekture, Hamburg – 2009.

Svjetski festival arhitekture; Barcelona 2010.

Godišnja izložba realizacija 2009. – 2010.

lokacija:

Ventilatorska cesta 24, Lučko, Zagreb

nagrade:

finale Svjetskog festivala arhitekture 2010. u kategoriji Poslovne građevine – 2010.

finale nagrade The coolest office portala Architizer – 2011.

finale ARHITEKTON godišnje nagrade 2011. – 2011.

publikacije:

časopis za detalje u arhitekturi PRESJEK – 2011.

časopis za arhitekturu ARHITEKTON – 2010.

URBANI KONTEKST – Parcela je smještena na rubu grada, pored autoceste. Prebrza urbanizacija nije mogla biti popraćena osnovnim elementima gradske infrastrukture. Primjećuje se nedostatak javnog prostora u okolici. Pored obiteljskih kuća, većina intervencija temelji se na stopostotnoj iskoristivosti kapaciteta parcela. Većina zgrada sličnih tipologija jednostavne su, često tipske kutije jedne ili nekoliko miješanih namjena – skladišta / ureda / showroomova, često bez „dodanih vrijednosti“

KONCEPT – arhitektonsko-konstruktivni koncept građevine je baziran na plug-in namjenskim modulima koji tvore kompleksnu i kompaktnu kompoziciju, uporabljajući 100% kapaciteta parcele u okviru urbanističkih odrednica. Razrada arhitektonskog koncepta tekla je paralelno s razvojem konstrukcijskog sustava pa možemo govoriti i o kompoziciji konstrukcijskih modula. Svaki od modula nastoji poboljšati različite aspekte uobičajene poslovne zgrade. U tom smislu, svi „zaboravljeni“ prostori okolnih građevina su iskorišteni (krov i okoliš), čime je i cijela parcela osmišljena i koncipirana po principu projektiranja obiteljske kuće

MODULI – Atrij -otvoren polujavni prostor između dvije zgrade formira otvoreni auditorij za različite aktivnosti, a ujedno služi i kao nadstrešnica za ulaz vozila u garažu. Uredska zgrada – jednostavnom intervencijom postavljanja nosive konstrukcije s vanjske strane dobile su se nove kvalitete – servisne galerije (balkon) oko cijele zgrade na svim etažama omogućavajući da svaki ured ima vlastiti izlaz na vanjski prostor, servisne galerije također služe kao police za biljke – zelena tampon zona kao zaštita od sunca, zatim omogućuju jednostavno pranje pročelja i evakuaciju u slučaju požara. Krov se koristi kao sportski teren, na svojevrstan način tom se gestom izražava stav –u zdravom tijelu zdrav duh. Time se željela potaknuti radna efikasnost kroz različite teambuilding aktivnosti koje ta površina omogućava. Također se može koristiti za razne druge svrhe. Uredski volumen svojom ekstenzijom – spojnim mostom sa postojećom zgradom – formira natkriveni vanjski prostor naglašavajući ulaze. Nadstrešnica (natkriveno vanjsko skladište). Parking/zatvoreno skladište – uobičajen nereprezentativan skladišni volumen utisnut je pod zemlju čime je oslobođen prostor za reprezentativne sadržaje iznad zemlje. Opremljen je skylight trakom koja se nalazi u procjepu između nosive konstrukcije i staklenog pročelja. Time je ovaj veliki servisni prostor dobio mnogo svjetla i pruža osjećaj kao da se nalazi iznad zemlje. Namjera projekta bila je da se ispune klijentove trenutne potrebe, ali i da se zaposlenicima pruži kvalitetan radni prostor u smislu da poslovna zgrade ne bude samo mjesto za rad, već i prostor za druženje, sport i zabavu.

NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M
NOVIstipic by UPI-2M

SLIČNI PROJEKTI

UPI-2M